Tiit Terik: Soome-ugri hõimutööd tehes seisame väikeste keelte ja rahvaste eest

Täna, 27. novembril anti 2021. aasta soome-ugri kultuuripealinnas Abja-Paluojas kultuuripealinna tiitel järgmiseks aastaks üle Baitereki külale Udmurtias.

Kultuuriminister Tiit Teriku sõnul on Abja-Paluoja olnud tänavu kultuuripealinnana ühendav kultuurisüda 25-miljonile soomeugrilasele. „Auväärt tiitel on toonud Mulgimaale palju inspireerivaid kohtumisi, andnud võimaluse tutvustada siinset kultuurielu, murdekeelt ja ajalugu. Tänan südamest Mulgi Kultuuri Instituuti ja Mulgimaa Arenduskoda paljude eriilmeliste kultuurisündmuste korraldamise eest ning saadan oma suurimad õnnesoovid 2022. aasta kultuuripealinnale Baiterekile Udmurdimaal,“ ütles kultuuriminister Tiit Terik oma kõnes.

„Läbi keele ja tavade koome oma kultuuri, mis ühendab. Mõeldes hõimuliikumisele, mõtleme nii oma kui ka meie hõimurahvaste iseolemisele, ajaloole, juurtele ja tulevikule. Soome-ugri hõimutööd tehes seisame me ühtaegu ka maailma kultuurilise mitmekesisuse säilitamise eest, et püsima jääksid väikesed keeled ja rahvakillud,“ ütles ta.

Soome-ugri kultuuripealinnade idee sai alguse 2011. aastal, kui Tallinn ja Turu kandsid Euroopa kultuuripealinna tiitlit. Sama aasta hõimupäevade Tallinna rahvusvahelisel soome-ugri kuvandikonverentsil käidi välja mõte käivitada samasuguse liikumine soome-ugri väiksemates asulates hõimurahvaste traditsioonilistel asualadel.

Varem on soome-ugri kultuuripealinna tiitlit kandnud Bõgõ (Udmurtia, Vene Föderatsioon, 2014), Obinitsa (Eesti, 2015), Veszprémi linn ja Iszkaszentgyörgy küla (Ungari, 2016), Karjala küla Vuokkiniemi (Vene Föderatsioon, 2017), Marimaa küla Untšo (Vene Föderatsioon, 2019) ning Baškortostani küla Miškan (Vene Föderatsioon, 2020).

3 kommentaari
  1. Terek. 3 aastat ago
    Reply

    Seisa esiteks meie rahva heaolu eest. Meil ju 38 tuhat näljas last ja lisage siis neile emad ja isad. Nälgijate arv kohe kolm korda suurem.

    • Iisrael keelas sissepääsu kõigile välismaalastele 3 aastat ago

      Iisrael keelas koroona uue tüve ohu tõttu sissepääsu kõigile välismaalastele. Iisraelis on seni tuvastatud üks uue tüve Omikroniga nakatumine ja lisaks on 7 kahtlust.

      Iisaeli valitsus otsustas keelata välismaalastele sissepääsu alates tänase pühapäeva keskööst vastu esmaspäeva. Praegu saavad inimesed naasta välismaalt, kaasa arvatud vaktsineeritud Iisraeli kodanikud ainult tingimusel, et on 3 päeva karantiinis, vahendab Jerusalem Post.

      Reisijaid testitakse lennujaamas ja pärast seda tuleb teha PCR test kolme päeva pärast. Karantiinist pääseb vaid negatiivse koroonatestiga. Vaktsineerimata Iisraeli kodanikud peavad isolatsioonis olema 7 päeva enne negatiivse testi tegemist.

      Need välismaalased, kes on saanud eriloa Iisraeli sisenemiseks, peavad olema pärast tulekut riiklikus karantiinihotellis.

    • Omikron on jõudnud mitmele poole Euroopasse, arvatavasti juba Taani 3 aastat ago

      Aafrikast alguse saanud koroona uus ja arvatavalt ohtlik tüvi Omikron on jõudnud ilmselt juba Taani, sest seal kahtlustatakse nakatumist uue tüvega.

      Lisaks Belgiale on uus tüvi tuvastatud Suurbritannias, Saksamaal ja Itaalias. Euroopa haiguste kontrollikeskus ECDC hoiatas reedel, et Omikron kujutab endast suurt ohtu tervele Euroopale, vahendab Iltalehti.

      Suurbritannias on tuvastatud kaks uue tüvega nakatumist ja Itaalias üks. Lisaks on kahtlused Hollandis, Tšehhis ja Taanis.

      Suurbritannia terviseminister Sajid Javid ütles, et mõlemad juhtumid on tulnud sisse Aafrikast. Saksamaa juhtumid olid Münchenis. Kaks nakatunud reisijat saabusid Lõuna-Aafrikast Kaplinnast. Isikud on alates neljapäevast karantiinis.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.