Jaan Toots: Miks ma kandideerin Keskerakonna esimeheks?

Jaan Toots

Keskerakonna esimehe kandidaat, Keskerakonna Tartu linna piirkonna esimees

Ma tahan, et Eesti oleks jätkusuutlik, rõõmsameelne ja elujõuline riik, kus kõigil Eesti elanikel on hea elada. Täna see nii ei ole, kuid meil on võimalik sinna jõuda. Ma usun, et saan – ja  väga tahan – selle saavutamisele kaasa aidata, koos Keskerakonna teotahteliste ja osavõtlike inimestega.

Ma tean, mida on selleks vaja teha, et Eestis oleks kõigil inimestel hea elada. Osa asju saime valitsemise ajal ellu viia, kuid veel rohkem, ja väga palju olulist, on tegemata. Innukas keskklass, edumeelne ja ambitsioonikas majandus, hästi hoolitsetud lapsed ja eakad – kõrge ja võimalikult ühtlane elukvaliteet kõigil Eesti inimestel tagab kestva Eesti. Me teame üheskoos, kuidas sinna jõuda.

Juht võtab vastutuse

Eesti ei ole probleemivaba. Meil on palju varjatud vaesust, ebakindlust, sotsiaalset tõrjutust, regionaalset ja rahvuspõhist diskrimineerimist. Eesti elanike hulgas tunnevad paljud vene keelt emakeelena rääkivad inimesed end ühiskonnast äralõigatuna. See on halb ja selle süvendamine üdini vale. Eesti peab olema kõigi oma elanike Eesti. Laps ei saa valida vanemaid ning emakeel on inimese ainuke keel, millest ta saab aru isegi siis, kui vestluspartner ühtegi sõna ei ütle.

Keskerakond ei ole samuti probleemivaba. Keskerakond loobus asjatult peaministritoolist, millele järgnenud sihitu ekslemine viis Keskerakonna valitsusest ning 7 ministrit vallandati päevapealt, erakond kukkus opositsiooni ja ei saa enam ellu viia oma programmilisi eesmärke. Nende kahe totaalse läbikukkumise eest peab vastutuse võtma juht.

Ma tahan tuua erakonna juhtimisse uusi tuuli. Anda kõigile erakonna liikmetele võimaluse end poliitiliselt teostada, sealhulgas noortele, kogenud ja uutele inimestele. Tahan austada ja hinnata Keskerakonna asutaja Edgar Savisaare pärandit, kelle nutikus on Keskerakonna senise edu loonud.

Avatum erakond

Kindlasti tahan erakonda tagasi tuua demokraatia. Erakonna juhtimine peab toimuma piirkonna juhatustega üheskoos ning kõigi juhatuse liikmetega arvestades. Erakonna esimees peab seisma iga liikme huvide eest ja nendega arvestama. Otsuseid ei tohi langeda paari inimesega tagatoas, need peavad sündima laiapõhjaliste arutelude tulemusena. Mida enam inimesi erakonnas on kaasatud, seda kvaliteetsemad tulevad otsused ka riigi jaoks.

Keskerakond seisab iga oma valija eest. Meie tugevus on noored, kes tahavad end poliitiliselt teostada ning kellele saame ja tahame pakkuda eneseteostusvõimalusi. Meie tugevus on tegus keskklass, kes aitab Eestile suuna anda. Meie tugevus on eakad, kelle kogemus aitab teha õigeid otsuseid, mis viivad Eestit edasi. Meie tugevus on ka targad ja teotahtelised naised. Meie üks tugevustest on vene keelt emakeelena rääkivad inimesed.

Kui teie, kallid Keskerakonna liikmed, valite mind Eesti Keskerakonna esimeheks, tahan võita koos kõigi teiega Riigikogu valimised ning olla järgmise Eesti valitsuse moodustaja. Meil on valida kas Reformierakonna või Keskerakonna valitsus. Eestile on parim inimnäoline ja hooliv Keskerakonna valitsus, mis ühendab Eestit. Lähme koos võitma!

5 kommentaari
  1. Mina 2 aastat ago
    Reply

    tootan Jaani. Tema oskab ja suudab kõik … keerata.

    • Tule ometi 2 aastat ago

      Tule koju Kalevite kaunis poig!

  2. eelmine 2 aastat ago
    Reply

    Arvestades, et Tartu on maa tasa tehtud. Tartus ei aeta juba kaks aastat keskerakonna poliitikat. Lnnapeal öeldakse poisteklubi mitte erakond. Siis arvan, et esimehe kanditatuuri üles seadmiseks peaks ikka vaatama peeglisse mitte süüdistama teisi.
    Tartu keskerakond on olnud rünnakute all ja. Aga seda varem kui tuli see meeskond kokku. Siis algas sisesõda mis kahjuks ka muutus avalikuks.
    Ja kui väita, et tema ei teadnud midagi siis ei suutnud ta juba sellel ajal kolme daami oma meeskonnast ohjata.
    Kahjuks on valimised kaotatud just selle räpakuse ja läbi mõtlemata tegevuse tõttu, mitte selle mida tegi endine juhtkond.
    Ja pööran ka tähelepanu, et mitte keegi ei räägi programmist, suunast ega ka ideoloogiast… kas saadakse ikka aru millise põhikirjaga koosluse juhiks kandideeritakse?

  3. to autor 2 aastat ago
    Reply

    Teate, mida teha ? Aga mida siis, konkreetsemalt palun, jagage oma saladust meie lugejatega.
    Ei olnud Savisaar patuta ühti. Tema ajal lasti lahti õiguskantsler Jõks, kes üritas tekitada kõigile haiguskindlustus. Sest, haiguskindlustuseta ei pääsenud perearsti juurde ilma rahata, kes siis suunaks eriarstile, sest ise eriarsti juurde minemise võimalus lahkus koos NSVL. Haige inimene aga ei saanud nii tõestada.et haige on ja tööd ka ei leidnud-jaksanud. Nii elas toimetulekust 76.- krooni, millest arstirahaks ei jagunud.
    See oli Savisaare ja Siim Kallase aeg.-kui see kõik sündis. Jõks midagi suutis ka muuta, aga kohalt lasti lahti.
    Erakonna inimestega arutelud ei tähenda arusaamist kõikide inimeste tegelikest soovidest ja vajadustest.
    On tagatuba suurem või väikesem ei mängi rahva jaoks rolli.
    Teie arvestate jõukamaid eakaid ja nende elukogemus on, , kuidas NEIL hea oleks.
    Naistel pole keegi keelanud osaleda siiani.

  4. kõigele on üks vastus 2 aastat ago
    Reply

    Jüril on head plaanid ja Jaanil samuti. Kuna tean mõlemaid kuigivõrd, lähtun lühikesest võrdlusest:
    Jaan- meie aeg on läbi, Jüriga on meil vahet 1 inimpõlvkond ja tegelikkuses väljendub see nagu oleks 2 – elu on nii kiire.
    Meie aeg on selles mõttes läbi, et seda teavitas Riigi Kinnisvara juht ca 20 aastat tagasi: 40 aastane ei sobi ka koristajaks.
    See lause näitas ja mõtteviis ongi tänaseks levinud. Meie aeg on läbi, Jüri on ennast ammendamas(ramm saab otsa), Edgarile tehti ära meedia poolt.
    Jaan, sa võid hoida head tüüri – mõistjaid pole:). Jüri hoiab ja samuti mõistjaid pole. Nooremad ei tule peale, neil pole huvi – tahetakse ka lihtsalt mittemillegi tegemisest saada tohutut raha või delegeerida Postipoisis copy-paste ja saada sõpradele parimaid hankeid. Üks hulk ei suuda olla valitseja, teisel on oma huvid, kolmandad on suutmatud ja kõik kokku , ei suudeta ka koolis Keh.kasv.tunnis treenida vastupidavust. Mõistuse ja selle kasutamise pärand – põlvest põlve, koos mõtlemisega – on kahanenud 2/3.
    Toon näite KOV valimistest – miks Rae vallas Keskerakond ei saanud midagi ? Sest lahkus Uuemaa eesotsast(vt.vanus) ja pühendus noorte arendamiseks laagris. Asemele tuli tundmatu selles piirkonnas, raudtee A/Ü tegelane(riigi a/ü pole ju eriti midagi riigis ärateinud, pole kuuldagi ja see nimi ei müü-ei tooda usku), lisaks eelmistel valimistel rääkis kui alkeemik – inimestele pole vaja raudteed – vaid nüüd tuleb “torupost” ja 2 min Soomest Tallinnas. Kellele sellist mula vaja. Nüüdsetel valimistel pani ta nimekirja kokku, kus jättis välja eelmise KOV nimekirjas olnuid ja siis valetas, et ühe või teisega rääkinud aga need ei soovinud…. Tema vanus ka meist 1 inimpõlv, seega huvi temal – saaks mõnusale kohale kuskile, Riigikokku vm. KOV ei huvitanudki teda ja Rae valla valimistel raske kukkumine. Kes puhub nüüd lootuses uued noored nüüd lõkkele? Võib olla ta täitiski hoopis reformikate soovi?- tulla vähese koosseisuga nii suure vallas valimistele, kus volikogu liikmete arv suurenes vastavalt rahvaarvule mitme võrra.
    Kui niisuures vallas nagu Rae vald , lastakse käest positsioon- siis tuleb sellega tõsiselt tegeleda ja leida uus , piirkonnajuht ja uus konseptsioon. See on ju Riigikogu, Europarlamendi jne. kohtadele uue kaadri algtala, kasvatus, KOV. Seda peaks küsima – mitu uut liiget Tšubarov on piirkonnast saanud? Mida on ta Rae valla sõnumitesse kirjutanud sel perioodil ? või mujale ?
    Ainult Tallinna lootusega ei vea välja. Keskerakonna juhtida ja heade mõtetega peab olema vabariigis, rahvale rahulolu pakkuv – vähemasti 3 suuremat linna, 3 suuremat maakonda, 3…5 suurimat valda ning tasakaaluks 10-15-20 väiksemat valda , kus Kesk oleks võimeline tekitama koalitsiooni. Nii tagab see ka Riigikogu täiuslikkuse.
    Eesti on liialt väike riik , et igaks päevaks leida uut poliitikut ning samuti, rookida meedia(!) poolt kõlbmatuiks või arvata, et pidevat järelkasvu pole vaja ning kaotada või lahkuma sunnitud tülidest.
    Näide siinkohal pedagoogide jamast riigis – kogu pedagoogide puudus olevat PALGAST! Ei ole, see on poliitikutel endale vaid koha soetamise mulin.
    Tegelikkuses – vabariigis väheneb 1.klassi minejate hulk , koole sulgetakse järjest. Kus on kava – riiklik tellimus ülikoolidele, palju on vaja pedagooge ja miks ei panda suunamist kohe paika – st. et osalise praktika läbiks võõrsil aga põhilise praktika suunavas koolis, alates erinevais pedagoogi astmeis. Suunaja vald kindlustab elamispinna ning Ülikool määrab stipendiumi vastavalt – kas üliõpilane on teinud KOV lepingu – 10,15,25 aastat. Kõikides KOV on elamispinnad olemas, on olemas need sõberarendajad:) ja neilt tulebki võtta pikaajalisele rendile KOV(KOV maksab pangalaenu osa arendajale ja kasutaja komm.kulusid), kus nt.25 aastat töötanud pedagoogile jääb krt. pensionile jäädes elamiseks.
    Miks need asjad ei liigu – sest koolides ja lasteaedades on pidevalt mingeid poliitiliste kukkede kaklusi ja lastevanemate poliitiliste karjeristide õigustamine ja meedia salvav – et müüks oma sõnnikut(aga oleme jõudnud sinnni, et Eestis pole paberlehti enam kellelegi müüa ja ei taheta ka internetis uudiseid osta …- st. viga ei ole ainult sissetulekus, vaid pealesurutud reform:eksisteerib vaikuse ajastu märkamatult). Sõnaõigus pole piiratud aga on jäänud vaid teatud tasemele kättesaadavaks ja otsustajad ei annagi vahel aru, mida nad teevad.
    Seega on kogu poliitiline kurss tapnud inimesed. Reformi tulemustel pole heaolu suurenenud, vaid kahanenud(mitte pandeemia ja sõda)üldiselt.
    Kui varem oli rannajoon suletud Vene okastraadiga suvitamiseks, on EV ajal saanud sulgemine uue hoo – MA OLEN advokaat, ametnik, miljonär, kergats…. ja sulgeb rannajoone, teab seaduse sellise ja Maamaksu samas piirkonnas peavad maksma ka need, kes sinna nautima enam ei pääse.
    EV külvatakse stressi, eriti tore on – et klistiiri on hakatud tegema valikuliselt, alla 1000.- eur sissetulekuga inimestele ja kaebamise vältimiseks, tehakse oksliku luuavarrega(piirab liikumise).
    Kuni riigis ei peeta lugu tekitatud kastist- inimestest, võib juhtuda – et ühel päeval jääbki valitsema 11 erakonna, 7 aktiivse asemel , tegijaks – 1. E-valimine ei aita ka siin.
    Olukord on palju tõsisem kui see – kas Keskerak. juhib Jüri või Jaan või keegi teine. Tähtis on , et oleks olemas pealekasv, kes tahavad teha ja mitte pillata.
    Ilusat suve jatku

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.