Keskerakond ei luba rohkem kui saja tuhande inimese õigusi rikkuda

Jüri Ratas

Jüri Ratas, Eesti Keskerakonna esimees

Eestis elavatelt Venemaa kodanikelt ning määratlemata kodakondsusega inimestelt kohalike omavalitsuste valimistel valimisõiguse ära võtmine on võidujooks valijate koondamiseks, mitte julgeolekuküsimus või asi, mis vajab kiiremas korras lahendamist. Ühiskonna polariseerimine igasuguse adekvaatse põhjuseta ei saa tuua mingeid positiivseid tulemusi, mistõttu Keskerakond inimeste tühistamispoliitikaga kaasa ei lähe.

Reformierakond, Isamaa ja EKRE võtaksid inimestelt, kellele on antud alaline elamisluba ja kes maksavad Eesti riigile makse, valimisõiguse. Nüanssides on erakondade plaanidel erinevusi, kuid põhimõte on sama. See, et peaminister Kaja Kallas hiljuti teatas, et see valitsus valimisõiguse küsimusega ei tegele, ei ole mitte soovi, vaid võimaluse puudus. Riigikogus on esimese lugemise läbinud Isamaa saadikute algatatud eelnõu, millega Eestis elavad Vene kodanikud ja halli passi omanikud kaotaks oma hääleõiguse kohalikel valimistel. Seda algatust toetavad nii Reformierakond kui ka EKRE. Ja juhul, kui mingil põhjusel praegune Riigikogu koosseis menetlusega lõpuni ei jõua, minnakse teemaga edasi pärast valimisi.

Ei ole ühtegi põhjust, miks elamisloaga inimestele ja halli passi omanikelt tuleks valimisõigus ära võtta. See õigus peab jääma ja on olnud algusest peale mõeldud seaduses justnimelt nii, et kohalikud inimesed saaksid kohaliku elu asjades kaasa rääkida. Ka need, kes ei ole Eesti kodanikud, vaid on siin alalise elamisloaga.

Mittekodanikelt ja elamisloaga Venemaa Föderatsiooni kodanikelt valimisõiguse äravõtmise osas on olnud kriitilised ka Eesti Vabariigi president ja õiguskantsler, kes on korduvalt väljendanud arvamust, et antud tegevus rikub rohkem kui 100 000 Eestis elava inimese põhiseaduslikke õigusi. Õiguskantsler on kinnitanud, et juhul, kui vastavasisuline eelnõu vastu võetakse, siis alustatakse põhiseaduslikkuse järelevalve protseduuri ja asi antakse üle Riigikohtule.

Suur hulk neist inimestest on Eestis sündinud, terve elu elanud, kasvatavad siin lapsi ja peavad Eestit oma koduks. Valimisõigust ära võttes rikume mitte ainult nende inimeste õiglustunnet, aga anname ka selge signaali, et Eesti riik ei usalda neid, et nad ei ole meie inimesed. Hoopis selline suhtumine toob pikemas plaanis kaasa katkise ühiskonna kindlasti.

Seda tuleks praeguses olukorras just vältida. Arusaamatu on ka põhjendus, justkui Venemaa algatatud agressioon Ukrainas on äkitselt tekitanud selliste väga radikaalsete muudatuste vajaduse. Siduda eesti elanikud ja nende võimalus kaasa rääkida oma kogukonna elus kohutava sõjaga Ukrainas, on vabandus, mis ei veena. Veenvam on erakondade poliitiline kalkulatsioon, mis peab silmas lihtsalt järgmisi kohalikke valimisi, aga ka riigikogu valimisi 5. märtsil.

Eemale tõukamise asemel peame pingutama, et Eestis elavaid inimesi tugevamalt riigiga siduda. Keskerakond toetab põhimõtet, et enne 1991. aastat Eestis elanutele määratlemata kodakondsusega inimestele tuleb kodakondsus anda lihtsustatud korras.

Panen valitsuserakondadele südamele, et nad lõpetaksid poliitilised mängud ja loosunglikud asendustegevused ning hakkaksid lõpuks tegelema pärisprobleemidega. Inflatsiooni osas oleme jätkuvalt Euroopa Liidus liidripositsioonil ning siiani on lahendamata suurettevõtete ja kohalike omavalitsuste toetamise küsimus  Paljud pered ei tule enam arvete maksmisega toime, ajakirjandusväljaannetest vaatavad vastu pealkirjad koondamistest ja pankrottidest.  Esimene lumi on maha sadanud ja külm talv on veel ees ja samas räägivad kõik prognoosid hinnatõusu jätkumisest Valitsuse fookus on aga eelseisvatel parlamendi ning tulevastel kohalike omavalitsuste valimistel.

12 kommentaari
  1. elu võimalikkusest eestimaal 2 aastat ago
    Reply

    Öige ja ilus .
    Aga 150 000 Eesti pensionäri ,kelle pension on alla 704.-euri nn.TÜHISTAMISEGA olete küll kaasa9 läinud,
    Kõik see 30 a. olgu siis võimul või mitte. Sest vanainimene ongi meil TÜHISTATUD!
    Kui ei oleks kaasa läinud oleksite asja ära lahendanud nagu Sotsiaalhartale kohane ja valgele inimesele, olgugi vanale – väärikas.
    Enamasti ei käigi jutt 600, ega 500, vaid alla selle. Mul on hommikuks 14 kraadi toas kus magan, teistes ruumides juba praegu 3-10 kraadini, olenevalt korrusest ja uste ,akende seisundist.Magamistoas elan, keedan ja
    magan ja huugab päeva läbi elektriradikas. Ometi kardan maja soojustamist kui kuradit, sest siis jään oma nn.kodust ilma ja asemele jaksa midagi osta selle müügirahaga. Korralik kivimaja, mitte kuur.
    Pole pliiti ega õhksoojuspumpa, sanit.remonti 40 aastat pole, aknad vanad, puudub pesumasin ja aurupuhasti, KUidas pesu pesta /ega teda olegi kuigipalju, aga katsu sa keeduplaadil keeta pesu ! et tolmulesti 40 aastasest nn.magamiskusetist välja saada, kass köhib ja loomaarstile tuleb minna -mis RAHA eest??? Erinevate haigustega käinud 4-5 kliinikus ja päris usaldada ei saa ühtki. Peaksin teie arvated
    elama isgi lemmikloomata ? MURE on ja sellest STRESS -jah! on MURE KASSI PÄRAST!!! ja ELEKTRIARVE pärast -kui see laastab mu 440.-pensioni, WC külmus ära ja kuskohast võtta parandaja.Soojavalvurit sees pidada pidevalt ei saa – ARVE.Firmat ju ei kutsu.Kui toru katki .siis tuleb veearve üüratu!!!
    MIS TEEN NÜÜD TEIE ARVATES ??? Tunnen elust rõõmu ??? Vananen väärikalt??? Oleme Euroopas ???
    Meile pannakse 20.-euri juurde tuleval aastal. Kommirahaks ??? TULGE MAAPEALE OLÜMPOSE RAHVAS!
    Enne valimisigi, et teaksite, millest rääkida.
    Eks nende hulgas ole ka venelasi ja saavad ukrainlased olema.

    • Ää nuta lillekene 2 aastat ago

      Valitsejad saavad 1000 €urot palgalisa kuus! Pessipoisid vaid 20 pennungit.

  2. Olen nõus 2 aastat ago
    Reply

    Üks küsimus on ainult selle pikka aega nämmutamise kohta riigis –
    miks alates 1990.a. sündinud Eestis ja Eestikeelses koolis omandanud hariduse, lõpetanud põhikooli või gümnaasiumi või omandanud kutsehariduse ja isegi ülikooli lõpetanud – ei saa neile korraldada kiiretteütluse kirjutamise ja ettelugejana eesti kirjandusest mingi ajaloolise tõiga või novellist – seletab sisu ehk väljendab arusaamise ja anda soovi korral Eesti kodakondsus. Paljudel tegid vanemad karuteene ja märkisid muu kodakondsuse – aga siiski mingil ajal anti lihtsustatud korras kõigile Eesti kodakondsust. Nüüd ei saa teha , praegu küllaltki sobiv aeg selleks, näitaks veelkord Eesti soovi normaalselt käituda. Nad ju jäävad nagunii-st. on jäänud siia.
    batjadel ja babuskadel saaks see putinimeelsus otsa kui oma lapsed astuksid selle sammu ja neile võimaldataks. Tegelikkuses kehtib see punkt ka praegu, sisemine uhkus ja meie riigi rumalus(palju koole on kaotatud), arvata et keegi hakkab noortest kaevama Haridusministeerimius , arhiivis – saatke mulle see dokument ….. Lihtsam oleks korjata sooviavaldused kokku ja 1/2 aasta jooksul see lahendada – SUUR EESTI VABARIIK IT MAAILMA ERINÄIDE

  3. ??? 2 aastat ago
    Reply

    Pr. Perling rääkis hommikul raadios Viimsi elanikest, kes kütavad basseinivett oma isiklikus villas ega vaja ei
    50 eur toetust ega 150 eurist. Kena kõik, aga MIKS ON MEIL SELLISED VAHED ja NIMETATAKSE NEID KLASSIVAHEDEKS . MIDA HEAD ON MAAILMALE TOONUD SIIS TOO BASSEINIOMANIK, et TEMA SISSETULEKUD
    ON TUHANDEID KORDI SUUREMAD KUI EELKOMMENTEERIJA OMAD.? KAS ÄRILINE OSAVUS ON PRIORITEET MEIE RIIGIS JA VÄÄRTUS ISEENESEST MAAILMALE?
    KAS TOO EELKOMMENTEERIJA ON TÕESTI NII HALB JA LOLL , ET SELLISE VAESUSE ÄRA TEENINUD?
    KAS ME KOOSNEME IKKA KÕIK IMETAJAD VALGUST JA VEEST JA OMAME SARNAST KÜLMUMISTEMPERATUURI JA ENAM-VÄHEM SARNAST STRESSITALUVUST HAIGUSTELE?
    Basseinikütmine on LAASTAV MAAILMALE ENERGIAPUUDUSE TEKITAMINE.
    nn.kõrgklass peab ennast ELIIDIKS, ON TA SEDA IKKA TÕESTI JA MILLE POOLEST?
    KAS EUROOPA SUUDAB KANDA SELLIST KIHISTUMIST ja väike Eesti?

    • ....??? 2 aastat ago

      tead, ma tegin uinaku, lülitasin ennast Perlingu jutu ajaks …
      Nii rumalat juttu, muuta sotsialismiks kapitalismi enam ei saa , sest praegune sotsialistlik kapitalism mõeldi välja sotsialistide-kommunistide poolt ja läks käest ära 🙂 . Keegi ei tea palju on nendel vaaraodel kulda välismaal, lagunes liit laiali- sest kõik tahtsid nautida maailma. Tegelikkuses toimus inimestelt raha äravõtmine(suurte vene rahatähtede reform, järgnes veelkordne kunstlik rublade reform- hindade tõus ja suurem palkade tõus ja siis IME lõppfinaal – kus Liit lagunes, ja kohe EEK ning kui pisut oli hingata saanud enamvähem, veelkordne EURO – reform rahas). Teiseks, jagatud õigusvastaselt võõrandatud vara tagastamise käigus natsionaliseeriti veelkord ja seekord ei saadetud paljakäsi asumisele, koonduslaagritesse. Tegelikkuses tahan öelda – meie riigi ehitamine on jäänud kuskile toppama(kümnete korrustega klaasvitriinide ehitamine ei ole riik, isegi ehitusarhitektuur on allakäinud – vaadates TV , näed kuidas need vitriinidki on sarnaselt viksitud teiste järgi).
      On äratüüdanud see kiskumine EV poliitikas , on mõned erakonnad , kel on olemas soov parendada ja tõsta inimese väärikust , ülejäänud moodustavad ja lahutavad ning kõnnivad siis perekonniti küll ühte erakonda ja siis teise , peaasi – midagi saada , hüvesid. Samas on nad teiste suurimad mahategijad. Ajalehti ja ajakirju pole mõtet tellida ja osta- sest pool sisu tuleb lugeda veebist või on märge, algus on paberkandjal. Igasugused vahelehed ja lisanduvad trükised korrutavad onlines juba leiduvat ja siis korratakse vana. Seega pole meil sotsialismi ega kapitalismi, vaid on konflikt , xy geneetilises osas. Seda selgitas dr.Haug kunagi Riigikogus, TV ekraanil ja nüüdseks on see käes.
      Tegin valiku, viimane eluveerand annan nagu juba varem, hääle KESK ja hr.Jüri Ratasele – mitte kasu saamiseks , vaid selle eest nagu ikka on ta koguaeg olnud – suuteline ärakuulama teist ja viisakusest kinnipidades. Kas tema vastused kõigile meeldivad – see pole minu asi, mina käitun oma südametunnistuse järgi ja parema EV nimel.
      Mis meid veel ootamas on – INTERNETIpimedus , sest TV ja internet on ju 2in1 ja nemadki tõstavad hinda. Orjaöö on kordumas, kõik riigiteenused on viidud netti ja sa pead ka sinna raha sisse taguma – muidu pole TV ega pimeduse pakette vahetada valguse vastu :), tavatelefonid ka ei tööta enam internetita(kõikjal mobiililevi pole- aga operaatoritel lubatakse tõsta hinda , nagu 5G jagatud sai). Ainult kõikjal vale, ootused ja lootused- mis viimaks lahkub.

  4. to ,,, ??? 2 aastat ago
    Reply

    kuskohal teil õnnestus hr. ratasega või mõne muu parteiesinumbriga rääkida ja saadud viisakalt ära kuulatud? ja mis sellest kasu oli?

    • .....to To ,,, 2 aastat ago

      Tolles kirjutises oli teisiti, sellegipoolest on minu olnud temaga vestlusi erinevatel aastatel või kuulanud tema vastuseid saalis, ilmselt kokku 5 korda peale 2014.a. , lisaks mõnedest teemadest esitanud arvamused elektrooniliselt meilile(tema koormuse juures ei peagi ta vastama, kuid saab vaikimisi arvestada või mõelda), ka paberil on kunagi esitatud Riigikogusse, temale. Kunagises “Kajas” konverentsil tema rääkides, isegi palus kommertskanalil oodata kuni ta ärakuulab, või kui koos hr. Eesmaga kohtumas käisid ja enne saali minekut rääkisime, julgestus jäi ootama 🙂 ammulisui,; kui mitmel -valimisteeelselt sattus minu uksele…
      Nüüd on mõnel tänitamiseks veel midagi vaja ?
      Ka selle vastuse annan- ma ei ole nomenklatuursest seltskonnast.
      Üldiselt on nii, et kõigesuuremad ja õigustamatult “venijad” ei püüagi midagi mõelda, peale haukumise, kommenteerimistel(arvamused puuduvad, samas on omaarust teadlikud teise puudustest märkamata hulgim tegemata ja omi).

  5. lollid seadused maha 2 aastat ago
    Reply

    Oleme jõudnud TÄUSKAPITALISMI, mis on me püüd. Aga häda tuleb nüüd! Sest kui MAAILMAS ei jatku
    ENERGIAT ja Eesti on oma energiaasjaga eriti hädas ja võtab kasutusele kalli rha eest tegelt juba vananenud/nevad tehnikad, mis tuleb tarbijal kinni maksta , -tuugenid, aatomijaam, mis iseenesest ei muuda Maailmas ökoloogilisemaks SIIS TULEB PIGEM TRAHVIDA sellise asja eest nagu ISIKLIKU BASSEINI KÜTMINE
    AJAL KUI RIIKI ÄHVARDAB PIDEVALT ENERGIAPUUDUS. Selmet neid abistada ja toetada paarikümne euroga-tegelt sadade eurodega. KULUTAMISE EEST.! Sama ka TERVE MAJAm KORTERI kütmine 1-2 inimesele -KUIGI NAD RAHALISELT JAKSAVAD SEDA MAKSTA.
    SOOJA SEINA SEADUS, KUS KÜ KOHUSTAB KÜTMA TERVET KORTERIT KUIGI OMANIK SAAB LÄBI VÄHEMAGA EGA OLE TALLE KA RAHALISELT VÕI FÜÜSIL. VÕIMALIK.Mõistuse piires muidugi -naabri torud
    ei tohi löhjeda .Aga tegelt emots. näljas inimestel pole ju muud järada kui naabri närvid ja käsi rusikas taskus mõelda, et keegi varastab tema tagant ja SEADUS TOETAB SEDA JA ON OLEMAS ! TYehniliselt see nii pole.n.a. vanad puumajad.
    SELLISTE LOLLIDE SEADUSTEGA, MIS EI VASTA EI OLUKORRALE EGA TEHNIL. NÄITAJATELE VAID VEELGI ÄRRITAVAD ÜHISKONDA EI SAA ARENGUID EGA ISEGI VÄLJAPÄÄSU OLLA.

    • Jurakas 2 aastat ago

      “… Aga häda tuleb nüüd! Sest kui MAAILMAS ei jatku ENERGIAT … ”
      Maailmas on energiat küll ja rohkem ka veel.
      Söe-nafta-gaasi-PÕLEVKIVI varusid on nii, et tapab!
      Põhjus on rohehallitanud ajudega tegelastes.
      Ennekõike süvariigis-massoonised ja nende suurpankades, kes niite tõmbavad, rohehallitanud ajusid rahadega liikuma panevad ja selle kõige pealt hiigelkasumeid teenivad!
      Raha ei haise!
      Olgu ta kasvõi roheline!

  6. Harry taolised 2 aastat ago
    Reply

    ingujatel on Vikerraadios pühapäeviti peale 19.00 nõuandetund ja kuida täna puges see talaariga oma peene jutuga hingedesse – tegelikult tegi ennast täis:
    mingil hetkel praalis kuidas kirikutes kõikjal puudub hügieen ja jutule järgnes kuidas riik on ikka mitmepoolse leppega abistanud ja lootus ka edaspidiseks- tegelikkuses tuleks kirikuhärrade ülalpidamine lõpetada, pole nad ju õieti sõda isegi hukka mõistnud.
    järgmisena mõjuski mingi imal jutt, kuidas kirik ei saa sekkuda pereellu(siis pole ka seda plära vaja mida aetakse) sest kirik ei seo ennast poliitikaga (kui tahab riigilt saada raha, siis on ju poliitikas ning riik lubab veel neil raamatupidamist salastada) ja kui rääkis veel kuidas energiahinnad mõjutavad kirikuelu, pärsivad. Jumalal on külm?
    Siinkohal küsime- kui olete kirikumaad müünud, kinnisvara soetanud ja arendusega tegelete- nüüd Olümpia vastaski kõrghoone ehitamisel , millega te neid laenusid katate?

    Harry võiks oma traktaadid lõpetada- ilmselt pole vajadust rõhutada, kus ta tuli ja kuhu lõpuks läheb. Keegi pole maapeale jäänud.

    • Jurakas 2 aastat ago

      Kahuks ei saa Harry ise aru, et ta on
      kak ljaguška silgutünnis
      mistõttu mode peaks talle bloki peale panema.

  7. vanamemm 2 aastat ago
    Reply

    Aga eestlaste ÕIGUST omal ainsal maal rääkida oma emakeelt, saada teenindust kõikjal riigikeeles, tunda ennast turvaliselt ja kaitstult, võib muidugi teie meelest rahumeeli rikkuda. Meie “põhiseadusele” sülitada ja anda kohaliku elu üle otsustamise õigus KURJUSE IMPEERIUMI, meie tahte vastaselt siiatrüginud Putini armastajatele…..on KURITEGU OMA RAHVA VASTU. Vene kodanikud on selle staatuse ikka ISE endale võtnud, tahavad vene meelt ja keelt ka siin peale meile pressida, meile vastuvõtmatut punaimpeeriumi taaka peale suruda, vene ebameeldivat kloaaki ka siia, selmet lahkuda oma ajaloolisele kodumaale. Hunt loomalaudas….tahab sooja ja pehmet küljealust, kuid otsustamisõigust, keda nahka pista.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.