Vaesuslõks

Lüliti põleng. Foto: Urmas Luik/Scanpix

Minu heade tuttavate perekonnas on kaks invaliidi – kooliminev laps ja teeninduses töötav inimene. Loomulikult elab see pere vaesuses.

Nende korteri elektrisüsteem on amortiseerunud ja seetõttu tuleohtlik, selle väljavahetamine läheks maksma üle paari tuhande euro. Tapa vald on lahkesti nõus tasuma elektrifirma poolt esitatud arvest 300 eurot. Aga kustkohast peaks perekond võtma ülejäänud eurod, et kogu arve kinni maksta? Sellist rahasummat pole neil kusagilt võtta ja kõik jääb vanaviisi – varitseva tuleohuga tuleb lihtsalt leppida…

Tallinna linn on ametlikult otsustanud kõikides vaestele kuuluvates korterites tuleohtlikud elektri- ja küttesüsteemid korda teha. Tapa vallale selline ettevõtmine jõukohane ei ole. Haldusreform pidi küll valdade rahalist võimekust suurendama, aga tegelikkuses ilmselgelt vähendas seda. Isegi raha olemasolu korral ei tarvitse vallajuhtidel tekkida arusaamist, et ühiskonna stabiilsuse huvides tuleb vähendada vaesust. Vaesed on ju kapitalismi paratamatu kaasnähtus ning pealegi on meie riigis kõik keskmised rahalised näitajad suurepärased, sest 1% töötajatest saab ulmelisi palkasid.

Just Lääne-Virumaa omavalitsusjuhid paistavad silma põlastava suhtumise poolest vaesemasse elanikkonda; nad on ka tasuta ühistranspordi korraldamisele vapralt vastu seisnud. Tasuta ühistranspordist keeldumine on kõige otsesem vaesema rahva kiusamine. Infotehnoloogia areng ja riigi majandusedu ei muuda ülbete ülemuste suhtumist endast nõrgematesse. Võitlus käib ikka selle nimel, et rikkama rahva huvid oleks kindlamalt kaitstud ja vaesematele saaks nende koht kätte näidatud.

Eevi Geidik, pensionär Rakverest

9 kommentaari
  1. uskmatu toomas 5 aastat ago
    Reply

    Selle eest on teil seal Tapal välismaiseid kaitsjaid kosti peal küllaga.Olulisem teie elu olust on meie riigi julgeolek !
    Ainuke küsimus on kellel on kavatsus meid rünnata ! Või on see kõik sulepeast väljaimetu nagu meie suure kindrali omaaegne karje “Ma tean isegi kuupäeva kui venelane ründab” !

  2. ! 5 aastat ago
    Reply

    AGA SEDA MA JU LOEN JA LAULAN KOGUAEG – ÄRGE ANDKE RAHA OMAVALITSUSTE KÄTTE – RIIK KORRALDAGU SELLISED ASJAD, VÄHEMASTI KONTROLLIGU RANGELT JA PIDEVALT, KODUDES KÄIES. VÕTKU INIMESI VASTU MINISTRID SE JA NÕUNIKUD. RAHVAST EEMALE HOIDES TE MIDAGI EI LAHENDA!
    MINISTRID EI TEAGI TEGELT TEGELIKKUST. NÕUNIKUD NEILE SEDA ÜTLEMA EI KIPU, KUI NEMADKI TEAVAD.
    MUIDU EI OLEKS JU TEHTUD SEADUST MIS SUNNIB 350.eur VANADUSPENSIONÄRE, ÜKSIKUID, KES ELAVAD KORTERIS JA KOMMUNAALE MAKSAVAD, SELLEST RAHAST VEEL KÜ RENOVEERIMISKULUSID KANDMA!
    KAS NAD PEAVAD NÜÜD SURMANI TOIMETULEKUST ELAMA. TOIMETULEK EI OLE PENSION.!!!
    KOHALIK VÕIM ON KOHALIKUD SUURNIKUD, MÕISNIKUD IGAL POOL. NEMAD JUBA SAUNIKU EEST HOOLT EI KANNA., NEMAD AJAVAD SULED KOHEVILE JA MÕNULEVAD OMAS VÕIMURAASUKESES NAGU KANAD LIIVAS.
    KÕRKUS – TÜHISUS ON SU NIMI.
    MÄLETAN ,KUI MULLE MURTI KORTERISSE SISSE. ML POLNUD RAHA LUKKU VAHETADA. PALUSIN VALLA ABI. ÖELDI ET VOLIKOGU KOOSOLEK TULEB KUU AJA PÄRAST. LUKURAHA IKKA EI SAANUD. PANIN SIIS TABALUKU. KEEDUPLAAT PÕLES LÄBI- SEE 25-30 eur AGA SEDA RAHA POLMUD VÕTTA MUL, SEST SIIS SAIN TOIMETULEKUT, KUNA PENSIONIIGA PIKENDATI 8 a. MINUL AGA LEITI KROONILINE HAIGUS MIS EI LUBANUD MIDAGI FÜÜSILIST TÖÖD TEHA.,EGA KA TÄISTÖÖPÄEVA, PIDIN PAARI TUNNI JÄREL PIKUTAMA. KEEDUPLAADI RAHA EI SAANUD.
    SELLE ASEMEL SAETAKSE JA PÜGATAKSE MÕTTETULT=KÖNDISTATAKSE PUID JA NIIDETAKSE MURU LIIAST, TSEMENTEERITAKSE PARKE – RAHA TULEB ÄRA KULUTADA, MUIDU ENAM EI ANTA.SEDA NIMETATAKSE ILUKS JA HEAKORRAKS. EESTIS POLEGI NII ILUSAID HOONEID, ET NENDE ESILETÕSTEKS GOLFIMURU JA SANDISTATUD PUUD PEAVAD OLEMA. VAADAKE NEIDSAMU TAPA MAI TN. ÕNNETUID PUID, MIS KUNAGI PÄIKESE EEST TEEKÄIJALE VARJU ANDSID. MIS ON NAD NÜÜD?
    RAHA RAISATAKSE OMAVALITSUSTES MÕTTETULT – SEE TULEB ÄRA TARVITADA! AGA OLEKS SIIS ET ASJA EEST.
    ELEKTRIJUHTMETE ASI ON NAGU HAMBAPROTEESIDEGA – OMAOSALUST VAESEMAD PATSIENDID KINNI MAKSTA EI SUUDA JA SEE 240 EURI NEID EI AITA, VAID LÄHEB RIIGILE TAGASI JA LINNUKE KIRJA.
    INIMESED KÄIVAD NAGU NUKITSAMEHE FILMIS RINGI.RAUDKIHVAD JA KÖNDID VÄLGUVAD.

  3. to toomas 5 aastat ago
    Reply

    Eks kindral taha ka oma olemasolu ja sissetulekut õigustada

  4. Soovitan 5 aastat ago
    Reply

    Eevil pöörduda Ratta Jurka poole, miks ta pole kehtestanud korda, et lapsed saavad samuti elatisraha nagu peaks seda saama ka sandid ja juba saavad surmaeelikud. Kui abirahadeks kehtestada 40% eelarvest, oleks kõigil lastel oma sissetulek vanema jõukusastmest sõltumata. Samuti saaks elatisraha sandid.
    Kuid miks Jurka seda ei tee? Kas keegi keelab või pole niipalju nutti, et uuest asjast aru saada? Olen kahjuks märganud, et ametnikud oskavad vaid olemasoleva kallal nikerdada, mingiteks põhimõttelisteks muutusteks neil nutti pole.

  5. to soovitan 5 aastat ago
    Reply

    Tegelt tahad sa seda laste elatisraha endale.
    Siis hea trükkida. Kvaliteet loeb, mitte kvantiteet,seda ka inimeste juures.

    • Inimeste 5 aastat ago

      võimekus selgub alles täiskasvanuks saades, lapsena pole nad kellegi ees süüdi ega määratud virelema.

  6. trükikoda 5 aastat ago
    Reply

    Lapsed on vanemate vastutusel.
    Miks tehakse tittesid, kes on määratud virelema -olgu siis majand. põhjustel või lollidest .tigedatest või psühhopaatidest vanemate tõttu. Neist ei saagi kasvada normaalseid ja häid, isegi kui nad seda on, sest nende närvisüsteem rikutakse täielikult.
    Kui ikka jotad või psühhopaadid trükivad tittesid, et abirahadega paremini ennast kormitada või pärilike haigustega või juba teadvalt haiged vanemad teevad tite,on ju ette teada tema pärilikkus %. sest munarakud kui seemnerakud kahjustatud, samuti geenid ja kodune olukord mis lapsel taluda tuleb.
    Kondoomi ja steriliseer.raha peaks muidugi andma. Psühhopaate aga tavainimesed ära ei unne ja neist saavad elus tihtigi edukad ärikad, bandepealikud või poliitikud. Ja-jah, sest neil pole tundeid peale oma ego nõudmiste ja trügivad julmalt, tevad ka mõttetusi, millest norm.inimene ära pöördub. Millise orientatsiooni saavad lapsed? Isegi kui kõik on näiliselt “nagu peab” kodust. Riik peaks tõsiselt kaaluma, kas pärilike raskete või krooniliste haigustega vanematel on õigus lapsele sama pärandada.,eriti kui juba üks laps on haige.
    ja kui teine pole, siis pärandub haigus ikkagi tema järglastele kunagi.

  7. järg 5 aastat ago
    Reply

    ja ma ei räägi ega soovita siin aborte – pole lihtsalt tarvis nii kangesti mõnusalt lahke olla. alati.

  8. Jah 5 aastat ago
    Reply

    Ansipi ja Rõivase valitsused ei tõstnud kordagi pensione ega abirahasid. Nad ei hoolinud et vaesus aina kasvas. Kõiki nende möödapanekuid on raske kohe heastada ehkki sea tehakse pidevalt. Palju raha kulutati ja seda tehakse ka praegu julgeoleku säilitamiseks ehkki keegi ei kavatse meid rünnata. Raha läks ka teiste riikide abistamiseks.Ainuüksi Ukraina sai reformistide käest miljoneid aga ei tea mille eest. NATO kohalolek ei aitaks meid ka ohu korral sest mitte üks riik ei läheks Venemaa vastu sõtta. Hea läbisaamine Venemaaga kaotab kõik ohud ja on kasulik ka meie majandusele. pealegi praegune Venemaa pole meile midagi halba teinud. Ega Keskerakond ei saa ka midagi positiivset selles küsimuses ette võtta sest ta pole üksi valitsuses ja Reformi tagatoa tegelased on spetsid valesüüdistuste vorpijad.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.