Vadim Belobrovtsev: Õpetajate palgatõus – Reformierakonna künismil pole piire

Vadim Belobrovtsev

Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Pärtel-Peeter Pere avaldas nädala alguses, et Tallinn peaks tõstma lasteaia- ja üldhariduskoolide õpetajate palka 200 euro võrra kuus. Sellega seoses tekib vaid üks küsimus: kas reformistide küünilisusel ja nahaalsusel on kuskil piir?

Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Eesti 200 koalitsioonileppes on kirjas, et valitsuse eesmärk on tõsta nelja aasta jooksul õpetajate miinimumpalk 120 protsendini riigi keskmisest. Asjad ei ulatu aga valjuhäälsetest lubadustest kaugemale.

2024. aastal ootab õpetajaid uskumatu palgatõus – lausa 1,7 protsenti! See tähendab, et senise 1749 euro (bruto) asemel on õpetaja palga alammäär 1778 eurot. Arvestades kiiret hinnatõusu ja esialgu koalitsioonileppes lubatud tõusu, ei saa seda nimetada muuks kui mõnitamiseks. Pannes kõrvale fakti, et tarbijahinnaindeks tõusis aastases võrdluses viis protsenti, pedagoogide palgavaesus vaid süveneb.

Meeleheitel õpetajad teatasid, et valmistavad ette üldstreiki. Ja mida teeb selles olukorras peaministrierakond? Nõuab õpetajate palgatõusu… Tallinnalt. Üllatav on see, et reformierakondlaste loogika järgi ei pea pealinn palka maksma politseinikele ja päästjatele, kelle töötasud on valitsus praegusel tasemel külmutanud. Aga kes teab, võibolla ka selline mõte kõlab Tallinna linnavolikogus…

Miks Reformierakond Tartus lasteaia kohatasu ei kaota?

Tallinnalt riigi otseste kohustuste täitmise nõudmine on Reformierakonna jaoks juba tavapäraseks praktikaks kujunenud. Oravad on teinud korduvalt ettepanekuid, et Tallinn kindlustaks tasuta lasteaiakoha, ning see oli ka üks nende peamisi lubadusi enne riigikogu valimisi. Võite kümme korda arvata, kas nad on sõnadest ka tegudeni jõudnud.

Ja selle Tallinnalt nõudmine on väga mugav viis oma tegevusetuse õigustamiseks riigi ja nende omavalitsuste tasandil, kus võimul on Reformierakond. Tulla populistlike algatustega välja ajal, kui ollakse Tallinnas opositsioonis, ei nõua mingit vastutust.

Näiteks Tartus, kus Reformierakond on aastaid juhtinud linnavalitsust, on lasteaiakohad (81 eurot kuus) ja toitlustus tasulised ning ma pole veel näinud, et reformierakondlased teeksid jõupingutusi, et sealseid lapsevanemaid rahalistest kohustustest vabastada. Pealegi nimetas reformierakondlasest Tartu abilinnapea Mihkel Lees lasteaia kohatasu kaotamise ideed populistlikuks ja läbirääkimatuks.

Mis puudutab Tallinna, siis pealinna lasteaedades on kohatasuvabastus alates teisest lapsest. Lisaks maksab Tallinn kinni suurema osa lasteaedade toitlustamise kuludest, mis teeb kolm eurot päevas lapse kohta.

Reformierakondlased ütlevad, et õpetajate palgatõus 200 euro võrra kuus läheks Tallinnale maksma kolm miljonit eurot. Mis on pooltõde, kuna puudutab ainult selle aasta novembrit ja detsembrit. Järgmisel aastal tähendaks selline samm linnaeelarvele 18 (!) miljonit eurot.

Riik võiks Tallinnalt õppida

Tuletan meelde, et Tallinna linn on mõne funktsiooni täitmisel juba riigist ees. Näiteks ei tõsta valitsus juba kuuendat aastat koolilõuna hüvitist, hoides seda õpilase kohta ühe euro peal päevas. Samal ajal on Tallinn seda tõstnud juba kaks korda – nii eelmisel aastal kui ka tänavu.

Kuu aega tagasi püüdis riigikogu Keskerakonna fraktsioon tõsta riigipoolset koolilõuna tasumise osa, kuid koalitsioonierakonnad lükkasid meie eelnõu tagasi. Lisaks, nagu juba öeldud, maksab Tallinn lasteaedade toitlustamise eest ning viimati tõsteti toetust kahelt eurolt kolmele eurole päevas lapse kohta, kuid riik ei maksa omalt poolt lasteaedade toitlustamise eest sentigi.

Tallinn on pikka aega toetanud lastega peresid ja õpetajaid sihipäraselt: see hõlmab iga-aastast esimese klassi õpilase ranitsatoetuse maksmist, õpilaste koolitoetust alates teisest klassist kuni kooli lõpetamiseni; juba 14 aastat on linn tõstnud lasteaiaõpetajate palku, viies need kooliõpetajate tasemele; õpetajatele on ette nähtud spetsiaalsed motivatsioonipaketid.

Mida Reformierakond riigi tasandil praegu teeb? Kärbib peretoetusi, tõstab olemasolevaid makse ja kehtestab uusi, külmutab politseinike ja päästjate palgad, sulgeb päästekomando Põhja-Tallinnas…

Juhivad tähelepanu oma suutmatuselt kõrvale

Nüüd püüavad oravad, kes on keeldunud õpetajate korralikust palgatõusust ehk järjekordselt oma lubadustest taganenud, nihutada vastutust Tallinnale. Üsna vana ja banaalne viis juhtida inimeste tähelepanu kõrvale nende endi läbikukkunud poliitikatelt ja sellest tulenevalt ka partei reitingute languselt.

Ühtlasi püütakse sellega jätta mulje, et kavandatav õpetajate streik on seotud millegi muuga, mitte aga õpetajate nördimusega valitsuse tegevusetuse üle. Rahvas näeb aga kõike ja mainitud reitingu kokkuvarisemine on selle otsene tõend.

Tegelikult on katsed nihutada vastutust Tallinna kaela, sundides linna riigi kohustusi täitma, ebaprofessionaalsuse tipp. Reformierakond viib kõik selleni, et linn peaks nende riigitasandi ebakompetentsuse tõttu muutuma riigiks riigis.

Kui Reformierakond ei tule riigi juhtimisega toime ning tahab järjest rohkem oma kohustusi pealinnale ja teistele omavalitsustele panna, tuleks äkki võim riigis üle anda teistele poliitilistele jõududele.

Artikkel ilmus ka Postimehes.

1 Kommentaar
  1. Eve 6 kuud ago
    Reply

    Valitsus ei hooli õpetajatest peaasi et oma taskid on täis ja rahulolu südames et sai saadetud suur summa Ukrainale ia poetud Brüsseli tegelaste ees.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.